Direct aan de slag?
 

NIS2 implementeren binnen uw organisatie in 3 stappen.

Bereid uw bedrijf voor op de NIS2-richtlijn door direct actie te ondernemen. Voer een risicoanalyse uit, implementeer maatregelen om deze te mitigeren, en zorg voor procedures om incidenten te detecteren, monitoren, oplossen en rapporteren. Meer informatie en ondersteuning vindt u op deze pagina.

 
NIS2 implementeren binnen uw organisatie in 3 stappen.
 

Stap 1: Maak een risicoanalyse

Digitale veiligheid is cruciaal voor de continuïteit van uw diensten. Start met een diepgaande risicoanalyse om potentiële digitale bedreigingen te identificeren die impact kunnen hebben op uw organisatie. Bedenk welke bedreigingen een risico vormen voor uw processen. Deze stap is fundamenteel om de aard en omvang van de risico's te begrijpen.

Vervolgens is het cruciaal om deze risico's zorgvuldig te evalueren om te bepalen welke risico's relevant zijn. U kunt bepaalde risico's aanvaarden en er zullen risico' zijn waarvoor u preventieve maatregelen zult willen treffen om uw essentiële bedrijfsfuncties te beschermen.

Dit proces omvat het vaststellen van de kernbelangen van uw organisatie en het beoordelen van al genomen veiligheidsmaatregelen. Het gebruik van scenario-analyse is een effectieve methode om u voor te bereiden op diverse dreigingsscenario’s. Dit stelt u in staat om proactief maatregelen te implementeren die de veerkracht van uw organisatie versterken. 

Wat is de NIS2 richtlijn?

NIS2, kort voor Network and Information Systems 2, is als een upgrade voor cybersecurity in de EU. Deze richtlijn brengt strengere regels voor cyberveiligheid, vooral voor bedrijven in vitale sectoren zoals energie, transport en gezondheidszorg. Het idee? Maak Europa digitaal sterker en veiliger. Denk aan hogere beveiligingsstandaarden en snelle melding van cyberincidenten. In een wereld waar cyberaanvallen steeds geavanceerder worden, legt de NIS2 richtlijn de lat hoog voor Europese organisaties, verplichtend tot het implementeren van strikte veiligheidsnormen.

De NIS2 treedt 17 oktober 2024 in werking.

Stap 2: Neem maatregelen die uw organisatie beschermen tegen deze risico’s

Welke maatregelen u allemaal moet nemen, volgt uit het maken van een risico analyse. U kunt denken aan: 

  • het ontwikkelen van bedrijfscontinuïteits- en crisisbeheersingsplannen
  • het identificeren van alternatieve leveranciers om dienstverlening te garanderen bij uitval
  • het verhogen van de cyberbewustzijn onder personeel

Dit vereist een gedetailleerde evaluatie en aanpassing van procedures en het bevorderen van een cultuur van digitale veiligheid binnen de organisatie.

Stap 3: Ontwikkel procedures voor incidentmanagement

Implementeer procedures voor het opsporen, monitoren, oplossen en officieel rapporteren van incidenten aan de Rijksoverheid, conform de wetgeving. Deze procedures omvatten het melden van incidenten aan relevante autoriteiten en het integreren van deze verplichtingen in uw bedrijfsvoering. Een goed gedefinieerd incidentresponsplan speelt hierbij een cruciale rol. Voor meer informatie over het opzetten van een dergelijk plan en het verbeteren van incidentdetectie, raadpleeg de richtlijnen van het Digital Trust Center en het Nationaal Cyber Security Centrum.

 

De beste oplossing voor veilig mailen en bestanden versturen

Start nu met Veilig Mailen. Vraag uw account aan en zorg ervoor dat u binnen 5 minuten uw eerste veilige mails en bestanden uitstuurt.

 
De beste oplossing voor veilig mailen en bestanden versturen
 

Neem contact met ons op

Wij helpen u graag met alle vragen die u hebt over SecuDoc. U kan ons via onderstaande mogelijkheden bereiken.

  • Bel ons: 085-30 30 070

    op werkdagen 9:00 - 17:00

  • Stuur ons een e-mail
  • Volg ons op Social Media